Autoriseret fysioterapeut og zoneterapeut

STRESS

Stress og stressrelaterede sygdomme

Stress er et af de mest almindligt anvendte ord i dag. Det er ikke klassificeret som en decideret sygdom, men en belastningstilstand. Stress er ikke et nyt fænomen, men den forekommer nu mere hyppigt grundet vores livsstil og de krav, vi stiller os selv og hinanden i det 21. århundrede.

Det er fra naturens side en primitiv respons på en farlig eller truende situation, og har været livsvigtig for menneskets fortsatte overlevelse. Menneskeheden har dog udviklet sig over de sidste mange tusind år og de fysiske stressreaktioner, som oftest kaldes ”kæmp-” eller ”flygt-reaktioner”, er i dag ikke acceptable reaktioner. Når vi i dag udsættes for stressfyldte situationer undertrykkes vores naturlige instinkter, hvilket kan fremkalde frygtelig skade.


Hvad sker der i kroppen?

Når vi konfronteres med en situation, som vi opfatter truende, vil vore tanker stimulere det autonome nervesystem – altså den del af nervesystemet, som er selvkørende og fungerer uden for vores bevidste kontrol. Hermed starter en række ufrivillige reaktioner, hvor den første er en strøm af hormonstoffer i kroppen bl.a. adrenalin og nor-adrenalin. Disse stressfremkaldte stoffer igangsætter fysiologiske forandringer, som er beregnet til at støtte en handling – ”kæmp-” eller ”flygt-reaktioner”. Det betyder at blodforsyningen til hjernen øges, så dømmekraften skærpes, hjerterytmen stiger og der frigives brændstof til blodet i form af glukose, fedt og oplagret blodsukker, hvilket giver mere energi. Blodforsyningen til musklerne øges, og nedsættes i hud og fordøjelsesorganer, så man er klar til øjeblikkelig handling. Vejrtrækningen bliver hurtigere og blodtrykket begynder at stige.

Kroppen er nu klar til en kort, men højaktiv fysisk reaktion. Da nutidens stresssituationer ofte er vedvarende og sjældent kan klares med et kort udbrud af fysisk aktivitet, bliver disse fysiologiske forandringer i kroppen mere eller mindre permanente, idet de bliver undertrykte.

Normalvis vil nervesystemet selv afslappe kroppen efter en stressfyldt konfrontation, men hvis en person er udsat for vedvarende stressfaktorer, bliver det vanskeligt for nervesystemet at aktivere den afslappende reaktion, hvormed kroppen bliver svagere og mere modtagelig for forskellige sygdomme.

Fysiske symptomer på stress er hovedpine, hjertebanken, svedeture, nedsat immunforsvar – hyppige infektioner, appetitløshed, svimmelhed, diarré, rysten på hænderne og nedsat lyst til sex. Derudover kan man opleve mere adfærdsmæssige signaler: Man føler sig kritisk og irritabel, mangler overblik, er ubeslutsom, kynisk og følelseskold, har et øget brug af stimulanser (kaffe, cigaretter, alkohol) og mangler engagement.

Er man udsat for vedvarende eller gentagen stress, kan tilstanden blive kronisk, og kroppens modstandskraft sænkes og udmattes. Adskillige sygdomme opstår direkte fra dette, og især kroppens evne til at bekæmpe infektioner og cancer sænkes.

Man mener at op mod 80% af vor tids sygdomme har stressrelaterede baggrunde, heriblandt for højt blodtryk, blodpropper i hjertet, hjerteanfald, migræne, høfeber og allergier, astma, mavesår, forstoppelse, tyktarmsbetændelse, gigt, menstruationsproblemer, tarmluft og dårlig fordøjelse, for højt stofskifte, diabetes, hudproblemer og depressioner.


Hvem får stressrelaterede sygdomme?

Alle bliver udsat for potentielle stresssituationer nærmest dagligt. Den enkelte persons sårbarhed for disse situationer og stress generelt, er afhængig af, hvordan vedkommende kan klare den identificerede trussel, men også af andre hændelser i livet, som har forårsaget et følelsesmæssigt pres. Følelsesmæssige kvaler sænker nemlig immunforsvaret og mange sygdomme opstår i kølvandet på en signifikant hændelse i vores liv.

Forandringer i livet er en afgørende faktor ved stressrelaterede sygdomme, men i første omgang afhænger det i høj grad af personens evne til at håndtere stress. Måden hvorpå vi oplever en given situation påvirker dramatisk mængden og intensiteten af stressreaktioner. Det er ikke så meget evnen til at klare den aktuelle situation, men mere personens egen opfattelse af egne evner til at klare sig, der er afgørende.

Vi kan måske ikke ændre de stressede situationer i livet, men vi kan ændre vores egen håndtering af dem.

Naturlige behandlingsmetoder (heriblandt zoneterapi), afspænding, meditation og kostændring mm. kan hjælpe til at kontrollere eller mindske stressreaktioner og derved mindske modtageligheden for stressrelaterede sygdomme.


Hvordan hjælper zoneterapi på stress?

Zoneterapi er en afspændende behandlingsform, som påvirker nervesystemet og får det til at slappe af. Derudover påvirkes hormon- og immunsystemer, så man igen får opbygget et stærkt og modstandsdygtigt immunforsvar. Der startes en udrensning, så kroppen får udskilt diverse affaldsstoffer, samtidig med at man opnår et højere energiniveau.

Zoneterapi er ikke symptombehandling og jeg vil altid forsøge at finde årsagen til de symptomer, man kommer med. Det er ikke decideret samtaleterapi, men jeg vil spørge ind til tidligere hændelser eller traumer, som meget vel kan have skabt ubalancer eller blokeringer i kroppen, og dermed gør den stressramte mere sårbar for fremtidige symptomer og sygdomme.

Oftest kan jeg mærke disse ubalancer i fødderne, hvilket giver mig et godt praj om, hvordan jeg skal sammensætte min behandling og hvad jeg skal spørge ind til.

Jeg kombinerer ofte zoneterapien med øreakupunktur, da dette har en hurtig og helt fantastisk afspændende effekt på hele kroppen.
METTE FROSTHOLM / NØRREGADE 28B / 8700 HORSENS / TLF 29 84 52 32


© 2016 Mette Frostholm