Autoriseret fysioterapeut og zoneterapeut

HOVEDPINE OG MIGRÆNE

Gentagne hovedpiner eller migræne kan være svært invaliderende i en persons hverdag og påvirker livskvaliteten betydeligt. Det har betydning for koncentrationsevne, energiniveau og humøret.

De primære hovedpineformer er spændingshovedpine, migræne og Hortons hovedpine (klyngehovedpine).


Spændingshovedpine

Spændingshovedpine er den mest almindelige hovedpinetype og langt de fleste kender denne type smerte og har oplevet den på egen krop. Det føles som en pressende eller trykkende smerte rundt om hovedet fra mild til moderat i styrke og forværres ikke ved fysisk aktivitet.

Hovedpinen forekommer typisk i en tilbagevendende episodisk form og kan vare fra en halv time til flere døgn, men kan også være kronisk, hvor hovedpinen er tilstede næsten dagligt.

Årsagerne til spændingshovedpine kan være psykiske eller fysiske spændinger. Spændinger i nakke, hals, kæbe og skulderåg er klassiske årsager og kan være forårsaget af dårlige arbejdsstillinger eller kropsholdning, tandproblemer, nedsat syn, stress, bekymringer, mangel på søvn og generel usund levevis. Derudover kan et stort forbrug af almindelig smertestillende medicin i en længere periode også give spændingshovedpine.


Migræne

Migræne kan inddeles i to hovedtyper – med eller uden aura.

Migræne uden aura er den ”almindelige” migræne og er hovedpineanfald varende fra 4 – 72 timer. Hovedpinen er ofte dunkende og halvsidige med moderat eller stærk smerteintensitet som forværres ved fysisk aktivitet. Hovedpinen ledsages af kvalme og opkastninger samt lys- og lydfølsomhed, hvorfor patienter med denne type migræne ofte har svært ved at passe sit arbejde og befinder sig bedst i sengen med nedrullede gardiner.

Ved migræne med aura opstår der såkaldte aura symptomer indenfor 5-10 minutter, som varer i op til en time. Hovedpinen starter under aurasymptomerne eller inden for en time efter ophør af disse. Det hyppigste aurasymptom er synsforstyrrelser med en sort plet i synsfeltet, der vokser gradvist i løbet 5-10 minutter og er omgivet af lysende zigzagstriber. Nogle får kun aurasymptomerne og ikke hovedpinen.

De medicinske årsager til migræne kendes ikke, men der findes en række faktorer, som kan være med til at udløse migræneanfald. Disse faktorer er stress, træthed, psykisk belastning, hormonelle forandringer samt fødevarer og nydelsesmidler (særligt chokolade, mørkt kød, rødvin og kaffe).


Hortons hovedpine

Denne type hovedpine opstår oftest i anfald med stærke smerter omkring det ene øje og varer fra et kvarter til 3 timer. Anfaldene optræder 1- 8 gange i døgnet over en periode af uger eller måneder, men kan også være kronisk. Hortons hovedpine er den mest sjældne af hovedpinetyperne.


Hvordan hjælper zoneterapi på hovedpine og migræne?

Når jeg behandler med zoneterapi, arbejder jeg altid på at finde årsagen til symptomerne i stedet for at symptombehandle. Symptombehandling kan sammenlignes med at tisse i bukserne, idet symptomerne ofte vender tilbage indenfor relativ kort tid og kan resultere i større og flere gener end oprindeligt.

Ved spændingshovedpine er det oftest forholdsvis ligetil at finde årsagen, hvor det  ved migræne kan være   lidt mere drilsk.  Dette skyldes, at spændingshovedpine er en af  de første signaler, kroppen udsender, når  vi ikke passer godt nok på den, hvorimod  der ved migræne ofte har været andre signaler forinden. Migræne kan altså betragtes som en  lidt mere alvorlig advarsel fra vores krop og årsagen er derfor også mere kompliceret.  Årsagerne til migræne er meget ofte enten hormonbetinget eller et resultat at ophobning af affaldsstoffer i galdeblæren, hvorfor en del af behandlingen altid vil være at starte en udrensning.
METTE FROSTHOLM / NØRREGADE 28B / 8700 HORSENS / TLF 29 84 52 32


© 2016 Mette Frostholm